Programmamaker opera-educatie

Nationale Opera & Ballet aan het Waterlooplein in Amsterdam is het huis van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet, twee gezelschappen die nationaal en internationaal tot de top gerekend worden. Dat hoge niveau wordt mede bereikt doordat alles voor de voorstellingen, van pruiken tot grote decorstukken, in de eigen ateliers wordt gemaakt. Alles bij elkaar zijn we met zo’n zeshonderd vaste medewerkers. Naast de opera- en balletvoorstellingen bieden wij kwalitatief hoogwaardige educatie- en participatieprojecten voor een breed publiek van jong tot oud en van peuter- en kleuteronderwijs via primair en voortgezet onderwijs naar het beroepsonderwijs op MBO, HBO en universitair niveau.

De artistieke kwaliteit, de vooruitstrevende techniek en vernieuwingsdrang maken van Nationale Opera & Ballet een unieke en inspirerende werkplek, zowel voor mensen met als zonder kennis van opera en ballet.

Voor de afdeling Educatie, Participatie & Programmering zijn wij per direct op zoek naar een


PROGRAMMAMAKER OPERA-EDUCATIE
(0,8 fte 30,4 uur per week)

Bij de afdeling Educatie, Participatie & Programmering (EPP) werken tien medewerkers die voorstellingen, educatie- en participatieprojecten, workshops, rondleidingen en cursussen organiseren om de kunstvormen opera en dans toegankelijk te maken voor jong en oud.

Werkzaamheden

 • Je ontwikkelt en organiseert educatieve projecten, zowel binnen- als buitenschools, voor primair-, voortgezet en beroepsonderwijs die aansluiten bij het muziekonderwijs van de verschillende onderwijsinstellingen en bij de programmering en visie van De Nationale Opera;
 • Je initieert of geeft mede vorm aan participatie- en locatieprojecten op het gebied van opera voor een heel diverse groep deelnemers, in samenwerking met de artistieke staf van De Nationale Opera;
 • Je volgt de ontwikkelingen binnen het onderwijs en de cultuureducatie en doet voorstellen voor de aansluiting daarvan op het educatieprogramma van Nationale Opera & Ballet;
 • Je legt contacten met de verschillende onderwijs- en netwerkinstellingen en onderhoudt deze;
 • Je werft scholen en deelnemers voor de verschillende projecten en zorgt voor de continuïteit;
 • Je geeft vorm aan lessen en workshops en begeleidt de workshop- en zangdocenten;
 • Je initieert en/of maakt lesmateriaal, zowel audiovisueel als schriftelijk en zowel analoog als digitaal, behorend bij de verschillende projecten.

Profiel

 • Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau;
 • Je hebt minimaal 2 jaar werkervaring;
 • Je hebt een gedegen kennis van de ontwikkelingen binnen de cultuur- en muziekeducatie;
 • Je hebt affiniteit met de wereld van (klassieke)muziek, muziektheater en opera en bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen;
 • Je hebt een goed pedagogisch, theatraal en dramaturgisch inzicht;
 • Je bent in staat de visie van De Nationale Opera op het gebied van cultuur- en muziekeducatie/participatie om te zetten naar concrete projectvoorstellen;
 • Je hebt ervaring met het opzetten en aansturen van projecten;
 • Je bent creatief, proactief, communicatief, flexibel en kunt goed zelfstandig werken;
 • Je bent bereid met enige regelmaat op avonden en in de weekenden te werken.

Aanbod
Een aanstelling voor in eerste instantie voor de duur van 12 maanden. Het salaris bedraagt, afhankelijk van leeftijd en ervaring, minimaal € 2.610,- en maximaal € 3.690,- bruto per maand. Dit bedrag is exclusief 8% vakantiegeld. Verder bieden we een interessante plaatskaartenregeling voor de absolute top van opera- en balletvoorstellingen.

Nationale Opera & Ballet streeft ernaar een afspiegeling van de samenleving te vormen. Om die reden nodigt zij kandidaten met een niet-Nederlandse culturele achtergrond nadrukkelijk uit te reageren, ook als ze nog weinig bekend zijn met de kunstvormen opera en ballet.

Meer informatie over de functie is te verkrijgen bij Mechteld van Gestel, afdelingshoofd. Telefoonnummer: 020 – 551 8307.

Belangstellenden kunnen t/m 2 juni 2019 een motivatiebrief met cv insturen. De gesprekken zullen gepland worden op 11 en 13 juni 2019.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld