Menu

Kleder herensolisten De Nationale Opera

 

Nationale Opera & Ballet is op zoek naar een:

KLEDER HERENSOLISTEN DE NATIONALE OPERA
(fulltime , onregelmatige werktijden)

Over ons
Nationale Opera & Ballet is een van de grootste Nederlandse culturele organisaties en bevindt zich in hartje Amsterdam. Bij ons ontstaat de magie op het podium. Met ruim 600 collega’s van 30 nationaliteiten werken we elke dag samen om opera- en balletproducties neer te zetten. Elk detail telt en daarom hechten we waarde aan vakmanschap in elk onderdeel van onze organisatie.
Wil jij hieraan bijdragen?

Over de functie
Het komt voor dat er meer dan 100 mensen op het toneel staan, solisten, koorleden, figuranten en soms dansers. Zij dragen kostuums, schoenen, hoeden en accessoires die gemaakt of vermaakt zijn op onze eigen ateliers. Als kleder herensolisten zorg je ervoor dat iedereen er perfect gekleed uit ziet, elke voorstelling opnieuw. Je werkzaamheden bestaan uit:

 • gereed maken en inrichten van de kleedkamers, het inhangen van de kostuums van de herensolisten en de bijbehorende accessoires;
 • assisteren bij het aan- en omkleden van de herensolisten en controleren van het kostuum voor de opkomst;
 • organiseren en uitvoeren van snelverkledingen in de coulissen of kleedkamers;
 • indien nodig, assisteren van je collega’s;
 • verzamelen en controleren van de kostuums na de voorstelling;
 • reinigen en strijken van kostuums;
 • uitvoeren van kleine herstelwerkzaamheden;
 • completeren van kostuumproducties aan het einde van een voorstellingsreeks.

Het betreft een functie met onregelmatige arbeidstijden. Voorstellingen vinden plaats in de avonduren en/of in het weekend en soms op feestdagen. Voorafgaand, tijdens of na afloop van een productie verricht je atelierwerkzaamheden op de kostuumafdeling.

Wie wij zoeken
Wij zoeken een prettige en vakkundige collega ter versterking van het vaste team dat momenteel bestaat uit twee kleders en een 1e kleder. Je hebt een MBO werk- en denkniveau en kennis van textiel en theaterkostuums. Je hebt ervaring met herstelwerkzaamheden, handwerk en kunt goed met een naai/lockmachine overweg. Je weet rust te creëren voor de zangers doordat je accuraat werkt met een scherp oog voor detail en doordat je in staat bent om in geval van problemen tot passende oplossingen te komen. Omdat artiesten vaak niet Nederlandstalig zijn, is het nodig dat je goed Engels spreekt en handig als je ook de Duitse taal beheerst. Je staat ten dienste van het geheel, van de voorstelling. Je aanpassen aan wat nodig is en klaar staan voor je collega’s is niet meer dan logisch voor je.

Wat wij bieden
Met gemiddeld 13 voorstellingen/toneelrepetities per opera, wisselen de opera’s zich snel af. Dit maakt de functie van kleder uitdagend en gevarieerd. Verder bieden wij:

 • een salaris dat, afhankelijk van kennis en ervaring, minimaal € 1.928 tot maximaal  € 2.716 per maand bedraagt plus 16% onregelmatigheidstoeslag en 8% vakantiegeld;
 • een jaarcontract;
 • 30 vakantiedagen én 5 ATV dagen;
 • een pensioenregeling, bijdrage in reiskosten en wat leuke extra’s zoals de mogelijkheid om voorstellingen te bezoeken.

Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met r.duiveman@operaballet.nl

Enthousiast geworden?
Solliciteer dan met een motivatiebrief en CV voor 15 augustus 2021.

Herken jij je in het functieprofiel? Reageer dan vooral. Nationale Opera & Ballet omarmt diversiteit en inclusie. Vacatures staan open voor iedereen.